Gå till innehåll

Rågång i Holje – Smörhallen

Det tredje gränsmärket jag han besöka var Smörhallen.

Jag frågade runt men ingen var bekant med detta namn. Ola i Stora Rösjö  berättade att han kände till Smöramossen och jag antog att det skulle kunna vara mossen som ligger jämte. Han sa att han anlagt en väg halvvägs mellan Rösjö gård och Valhall. Jag tog denna väg ända fram till den tog slut. Sedan vandrade jag rakt fram ca 300 m och svängde sedan åt vänster.

När jag efter ca 200 m kom ur skogen var jag i kanten på en mosse och kunde se en bergshäll rakt framför mig. Som ni ser på foto kan man se en stenmur som löper rakt mot detta berg. Berget är betydligt högre än vad som syns på fotot.

Jag kommer att gå dit igen för att dokumentera mer i omgivningen bl.a. en torpruin där Spinkabertan bodde.

  

1 reaktion på ”Rågång i Holje – Smörhallen

  1. Greger Mossberg

    Ja, ofta behöver man återvända fler gånger till terränglådan för att komma rätt.

    Smörhallen ska enligt kartan ligga i gränsvinkeln. Om man jämför med Ekonomiska kartan från 1972 (Olofsström J133-3E7e75) hittar man gränsvinkeln högre upp i åsen. Hela fyra höjdkurvor ska passeras sett från sanka dalen öster om. Smörhallen ska ligga vid kanten av det som åtminstone på 70-talet var ett litet gärde, som sträckte sig till kraftledningen. Allt förstås under förutsättningen att gränsen inte har ändrats under århundradena.
    Jag skickar ett skärmklipp, som visar det hela.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.