Gå till innehåll

Rågång i Holje – Svarta Varhallen

Eftersom jag är uppvuxen i Olofström (skulle vilja säga Holje) så har jag har länge funderat på gränsen runt Holje by. Därför tog jag mig tid i veckan att titta på några gränsmärken.

Jag började med att titta i texten för en rågång 1709 som lyder så här:

O Visar en svart hög och mycket brant bergsklippa som åboerna uti Höllje By kalla Svarta Varhallen, som hålla den för rätt märkeskjäl.

P Är en flat hall som Jemsiö åboerne kalla Svarta Vahrhallen, den de hålla före vara rätt skillnad, men som der lågo åtskillige sådane småflathallar och Jemsiö åboerne sjelfva nästan intet visste, hvilkendera de skola hålla för den rätta, ty blefvo de så godt som öfvertygade af Höllje bys åboer, at deras upviste märcke var det rätta.

Jag kunde se på kartan att det handlar om Valhalls ättestupa. Det är i detta sammanhang viktigt att nämna att Valhall är ett relativt nytt namn från senare delen av 1800-talet. Dess rätta namn är Varhallen. Innan jag körde dit tog jag en pratstund med Ola i Stora Rösjö och han sa att Svarta Valhall ligger lite till vänster om ättestupan när man kommer fram.

Som ni ser på kartan (klicka på den så förstoras den) så är det troligen den linje som jämshögsbönderna nämnde.

När jag gick till vänster ner utmed ättestupan så kom jag till en stenmur som sannolikt är gränsen mot Holje.

När man studerar kartan och sedan denna stenmur så stämmer det mer med jämshögsbönderna. Jag tog mig därför upp till toppen av ättestupan och finner där ett märke inhugget i berget. Detta märke är sannolikt rågåmgsmärket.

Frågan är nu varför gränsen går norr om ättestupan och inte där märket finns? När kom märket dit för det är inte omnämnt 1709?

Vi får forska vidare...

 

 

2 reaktioner på ”Rågång i Holje – Svarta Varhallen

 1. Greger Mossberg

  Hej Göran,
  Trevligt att följa dessa dina undersökningar. Märket i berget ser ut att vara en triangelpunkt. På http://www.lantmateriet.se upptäckte jag att Geodetiska arkivet har en mängd information om nyare och äldre triangelpunkter. Efter ansökan går det att få tillträde till det arkivet om du vill gå vidare.

  Svara
 2. Sven-Arne Persson

  Hej å hå!
  Kikar man på den ekonomiska kartan från 1972 så framkommer det att Jämshögsbönderna fick rätt, gränsen mellan Holje och Jämshög går ca 100 m norr om det som idag kallas Valhall.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.